SWEET JOE PYE – RISE EARLY (EP)

Artiest info
bandcamp
facebook
 

De inspiratie voor de liedjes die het trio ‘Sweet Joe Pye’ componeert ligt in de woeste regio van de Appalachen, het steenkoolrijke middelgebergte in het oosten van Noord-Amerika. Het is in het verleden ook al de baken geweest voor de bluegrassmuziek en voor diverse old-time string bands.

‘Sweet Joe Pye’ is zo’n band die is samengesteld uit de Belgisch-Amerikaanse zangeres en viool en dulcimer spelende Annick Odom, de Franse gitarist en mandolinespeler Henri Colombat en de gitaar, banjo en contrabas spelende Amerikaan Lucas Henri. Het trio wisselt hun verblijfplaats regelmatig af tussen Parijs, Den Haag en Morgantown in de Amerikaanse staat West Virginia.

In 2019 brachten ze hun eerste EP “Elk River Blues” op de markt met daarop vier eigen composities. Eind deze maand komt daarvoor een tweede EP als opvolger aan in de vorm van de drie nummers tellende plaat “Rise Early” die in nauwelijks één dag in een Parijse studio werd opgenomen.. Dat minialbum begint met de op de video in een live-uitvoering te horen single “Blote Voeten & Blue Crab”, een in het Nederlands gezongen liefdesliedje dat door zangeres Annick Odom werd geschreven. Zij speelt op dit nummer op fiddle, Henri Colombat op gitaar en Lucas Henry op banjo.

De fiddle van Annick Odom is in elk van deze drie nummers prominent aanwezig, net als haar zeer typische kwetsbaar klinkende zangstem. Ook in de tweede track “Moonwalk” met Henri Colombat op mandoline en Lucas Henry op gitaar en in de titeltrack “Rise Early & Sweet Joe Pye” waar Annnick Odom op gitaar en fiddle speelt, Henri Colombat op mandoline en Lucas Henri op contrabas wordt de basis gevormd door op bluegrass geënte klanken van akoestische snaarinstrumenten. ‘Old-time Appalachian music’ met een internationaal tintje is wat u mag verwachten van deze EP van ‘Sweet Joe Pye’.

(valsam)